Mi rejlik a havi bérpapír mögött? Bérszámfejtés címszavakban a 13.kerületből

Azt minden dolgozó ember tudja, hogy a munkaszerződés alapján járó munkabéreket havonta szokták bérszám fejteni.

Mit értünk bérszámfejtés alatt?

A bérszámfejtés az a folyamat, amelynek során a könyvelő vagy a könyvelő irodamegbízásából dolgozó bérszámfejtő meghatározza a dolgozót megillető munkabért,a személyi jellegű egyéb kifizetéseket, a különböző társadalombiztosítást érintő juttatásokat, illetve a különböző levonásokat is. A könyvelő vagy bérszámfejtő feladata az is, hogy elkészítsék azokat a kimutatásokat, amelyek alapján a bérek, egyéb juttatások, különböző járulékok és levonások könyvelésre kerülhetnek a különböző szintetikus nyilvántartásokban.

Napjainkban szerencsére már léteznek nagyon kiváló bérszámfejtő programok,melyek nagyban megkönnyítik a munkát, ugyanis automatikusan kalkulálják a beírt bruttó bér alapján a bért terhelő levonásokat és a fizetendő járulékokat is.Természetesen az automatizálás ellenére mindenképpen kell ellenőrizni a gép által adott számokat, a bérszámfejtő programok üzemeltetéséhez szükséges szoftvereket is rendszeresen aktualizálni kell az aktuálisan hatályos jogszabályoknak megfelelően. cikkek itt!

Milyen információkat lehet találni a bérszámfejtési lapon?

A bérkifizetéssel párhuzamosan a dolgozók kézhez szokták kapni a bérszámfejtési lapjukat is. A bérszámfejtési bizonylatnak minden esetben tartalmaznia kell a munkavállalónak járó bruttó bér, az esetlegesen igénybe vett betegszabadság és az egyéb társadalombiztosítási juttatások összegét, illetve a bruttó bért terhelő levonások értékét is. Természetesen fel kell tüntetni a nettó bérösszegét is.

olvasson további cikkeket a témakörben!

Hívjon minket ha könyvelésre, könyvelőre van szüksége Budapesten!

+36 30 298 2427